Gospodin Edoardo Garone predsjednik grupe za internacionalizaciju Konfindustrije govori za “L’impreditore”

Konfindustrija je prva predstavnička organizacija u Evropi koja je pokrenula projekat zastupanja preduzeća, koja imaju predstavništva i proizvodne pogone u stranim zemljama. Industrijski identitet Italije je naslijeđe od velike važnosti i treba ga čuvati i štiti ne samo u Italiji.

Tokom godina osnovano je dvanaest predstavništava, koji predstavljaju prave “Ambasade sistema” a koji su uspjeli da izgrade tješnju saradnju sa italijanskim organizacijama i predstavnicima i na lokalnom nivou i u finansijskom svijetu. Istovremeno su ti predstavnici postali sagovornici u dijalogu sa lokalnim institucijama, koje Konfindustruju prepoznaju kao glasnogovornika industrije Italije. Na nacionalnom nivou “Inostrane Konfindustrije” sve više postaju autoritativan glas, sposoban da pridonese definisanju smjernica za internacionalizaciju, razvijenih kroz saradnju sa lokalnim Udruženjima, i stranim saradnicima.  

Prema ovom sistemu Konfindustrija je osmislila kompleksnije modele koji imaju mogućnost pružanja podrške brendu “Made in Italy” u svijetu. Do danas se mreža internacionalnih predstavništava prostire na preko devet zamalja Istočne Evrope – od Albanije do Ukrajiine – stiže čak i do Rusije i pokriva Afriku, zemlje na  Mediteranu i Bliski istok. Na izvršnoj strani započinjanje projekta za uspostavljanje Međunarodnih predstavništava, značilo je podršku aktivnostima internacionalizacije, što uključuje misije, sajmove, promocije pojedinačnih sektora, za preduzeća koja su smještena u drugim zemljama a dobijaju iste usluge i benefite po standardima koje imaju u Italiji.   

Posljednjih dvanaest mjeseci, internacionalizacija asocijacije doživjela je veliki uspjeh i razvoj. Učvtstili smo prisustvo u trima makro zonama gdje djeluju naša najjača internacionalna predstavništva. U narednom periodu će razvoj asocijacije van granica biti veoma bitan pokretač, kako u internacionalizaciji sistema, tako i u smislu priznavanja organizacionih vrijednosti.

To je naš cilj u budućnosti.