“IN EAST (EUROPE) WE TRUST”

Predsjednici i generalni direktori Konfindustrija Ukrajine, Bjelorusije, Rusije, Slovenije, Poljske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Konfindustrije Istočne Evrope sastali su se u Udinama kako bi razgovarali sa predstavnicima italijanskih preduzeća.

„Tu smo na frontu ekonomske diplomatije, ali kada se suočimo sa našim međunarodnim takmičarima dosta smo u nepovoljnom položaju. To se odnosi, na primjer, na birokratsku složenost, na nesigurnost prava, na cijenu rada, na infrastrukturalni jaz. Dok ostale države lakše prolaze kroz to. Bez obzira na te nepovoljnosti dostižemo cilj, mnogo puta čak i međi prvima, zahvaljujući fleksibilnošću i italijanskom kapacitetu za pronalaženje inovativnih solucija na probleme koji se javljaju.“

Ovim riječima je potpredsjednica Konfindustrije Udine, Ana Mareski Danijeli, otvorila sastanak pod nazivom „In East (Europe) we trust” , namijenjen da, u saradnji sa Konfinustrijom Rusije iIstočne Evrope, kompanijama sa tog područija pruži detaljnu ekonomsku sliku situacije u istočnoj Evropi, kako bi poboljšali mogućnosti i sinegrije među preduzećima sa naših prostora.

Popodnevni rad je nastavljen izlaganjima: odbornika za Proizvodne djelatnosti regije Friuli Venecija Đulija, Serđa Emidija Binija, predsjednice Konfindustrije Istočne Evrope, Marije Luize Meroni (koja je ilustrovala aktivnosti inostranih predstavništava na teritoriji istočne Evrope i istakla pojedinačne mogućnosti za preduzeća iz svake zemlje) i generalnog direktora Konfindustrije Rusije, Alfreda Gocija. David Tomasin, generalni menadžer u Refrion Refrigeration DOO, je donio case history. Posle prvog dijela predstavljanja djelatnosti sistema Konfindustrije u inostranstvu, prisutna preduzeća su imala mogućnost da se pojedinačno sastanu sa predstavnicima iz raznih država: više od 130 b2b sastanaka se održalo u zgradi Torijani.