Invest in Podgorica

Menadžer Glavnog grada i Služba za međunarodnu saradnju, zajedno sa Ambasadom Republike Italije i Udruženjem italijanskih privrednika u Crnoj Gori „Konfindustrija Montenegro”, organizovali su prezentaciju investicionih potencijala Podgorice za poslovne ljude sa Apeninskog poluostrva koji svoj biznis razvijaju u našoj državi, saopšteno je iz Glavnog grada.

“Veliki broj atraktivnih projekata iz oblasti poljoprivrede, proizvodnje, energetike, saobraćaja, zdravstva, turizma, zaštite životne sredine, kulture i sporta italijanskim privrednicima predstavio je menadžer Marjan Junčaj, upućujući ih na procedure i načine za njihovu realizaciju i uspostavljanje saradnje s Glavnim gradom. On je posebno izdvojio povoljnosti za poslovanje koje se investitorima nude na prostoru biznis zona”, navedeno je u saopštenju.

Rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović istakla je da je riječ o sedmoj u nizu prezentacija investicionih potencijala Podgorice stranim investitorima. Ovim ciklusom prezentacija želimo predstaviti poslovno-investicione potencijale glavnog grada, kao i probližiti procedure, uslove i mogućnosti ulaganja u Podgoricu. Pozivamo vas da razmotrite mogućnost ulaganja u Podgoricu i da na taj način, zajedno sa Glavnom gradom, doprinosite razvoju ekonomske saradnje i veza između dvije zemlje, kao i da svojim prisustvom razvijete potencijale poslovnog ambijenta u Podgorici. Iskreno se nadam da ćete kroz prezentaciju prepoznati Podgoricu kao interesantnu destinaciju za ulaganja, ali i za ugodan život  – rekla je Šćepanović.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ. E. gdin Luka Celioli pohvalio ideju da se organizuje ovakva prezentacija, ističući da se na taj način daje puna podrška novim poslovnim inicijativama iz Italije, ali isto tako nude nove i dodatne mogućnosti za italijanske poslovne aktivnosti koje već postoje u Crnoj Gori.

On je istakao prednosti činjenice da se u Crnoj Gori koristi euro kao valuta, naglašavajući da je riječ o zemlji koja je u procesu pristupanja EU najdalje otisla.
Ambasador je ocijenio i da crnogorsko tržište nije uopšte malo ako se uzmu u obzir dva miliona turista koji godišnje posjete državu.

Direktor „Konfindustrije Montenegro” Marko Đinđinović,takođe, je ocijenio da su prilike za investiranje i saradnju značajne, posebno ističući značaj Udruženja koje predstavlja, a koje broji oko 150.000 firmi sa preko pet miliona zaposlenih. Dodao je da su aktivnosti Konfindustrije Crne Gore usmjerene prevashodno uspostavljanju intenzivnije saradnje dvije zemlje, te da su nedavno završili i predstavljanje investicionih potencijala Crne Gore na specijalnim prezentacijama u Napulju i Bariju, gdje su imali niz sastanaka sa potencijalnim investitotrima.

Ono što nam predstoji u narednom periodu jeste konferencija Connext koja ce se održati u Milanu krajem mjeseca, gdje ćemo biti prisutni sa predstavnicima kompanija iz Crne Gore, kao i delegacijom Privredne komore Crne Gore. Ucešće na konferenciji za predstavnike crnogorskih kompanija obezbijeđeno je posredstvom Konfindustrije Crne Gore potpuno besplatno. Fokus konferencije upravo na internacionalizaciji i uspostavljanju bliže saradnje italijanskih kompanija sa regionom Istočne Evrope.

Upravo iz tih razloga smo danas ovdje. Na inicijativu gradonacelnika, gdina Vukovića, gdina Junčaja i njegovog sjajnog tima, imamo priliku da iz prve ruke čujemo i vidimo koji su to aktuelni projekti vezani za Podgoricu i na koji način već uspješna saradnja između Crne Gore i Italije može postati još bolja. Smatram da na ovakav, direktan način komunikacije između javne uprave i potencijalnih investitora stvaramo poslovni ambijent koji olakšava sam proces odlučivanja inostranih privrednika da svoj biznis otvore u Crnoj Gori i da tu ostanu, dodao je gdin Đinđinović.