Marković najavio otvaranje granica

Premijer je pojasnio da će se granice otvarati za one zemlje u kojima je broj zaraženih 25 i manje u odnosu na 100.000 stanovnika. “Prve zemlje su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka”, rekao je Marković.

Najavio je da je namjera da se od naredne sedmice otvore vrtići, igraonice, bioskopi i pozorišta. “Biće dozvoljena svadbe, krštenja, ograničen broj publike na sportskim događajima, uz odgovarajuće mjere”, rekao je Marković. On je podsjetio da nakon 68 dana nakon prvog registrovanog slučaja Crna Gora nema oboljelih od koronavirusa.

“Bitku sa ovako opakim virusom dobili i Crna Gora postala prva korona fri zemlja u Evropi. Ovo je zajednička pobjeda i čestitam svima koji su bili na prvoj liniji odbrane, kazao je premijer Duško Marković.
On se zahvalio ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, farmaceutima i svim zaposlenima u zdravstvu, pripadnicima policije, službi bezbjednosti i vojske.

“Najvažnijim odlukama u odnosu na pandemiju je vizionarski pristup zdravstvenog sistema i ljudi u Institutu za javno zdravlje. Oni su nam preporuke dali dva mjeseca prije nego što smo dobili prvi slučaj u Crnoj Gori. Druga važna odluka bila je zatvaranje granica. Mislim da smo jedina zemlja koja je napravila takvu organizaciju karantina i samoizolacije. Nismo dozvolili da nam se importovani slučajevi šire”, kazao je Marković.