Ministar Darmanović otvorio Konzulat u Bolonji: Jačamo ekonomsku i kulturnu saradnju CG i Italije

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović otvorio je Konzulat u Bolonji, na čelu sa počasnim konzulom Toninom Lamborginijem. “Tom prilikom, ministar Darmanović je izrazio uvjerenje da će počasni konzul Lamborgini, čije ime je prepoznatljivo u svijetu, doprinijeti stvaranju nove dimenzije bilateralnih odnosa, sa fokusom na proširivanje ekonomske i kulturne saradnje.

Ove godine Crna Gora i Italija obilježavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, stoga je otvaranje Konzulata u Bolonji korak dalje u razvoju saradnje, kao i potvrda dugogodišnjeg i snažnog partnerstva između dvije države”, kazao je crnogorski šef diplomatije.

Ministar Darmanović je podsjetio da je jedan od osnovnih zadataka diplomatije promocija Crne Gore kao države sa dinamičnom ekonomijom, velikim prirodnim i ljudskim potencijalom.”To je potvrdilo i naše članstvo u NATO. Sada smo saveznici i nadamo se da ćemo uz italijansku podršku uskoro postati i punopravna članica Evropske unije”, kazao je on.

Počasni konzul Lamborgini je rekao da je Crna Gora država sa velikim potencijalima za ulaganje, te da će njegove aktivnosti usmjeriti na podržavanje i podsticanje italijanskih kompanija da posluju u Crnoj Gori. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Bolonje Virginio Merola, članovi konzularnog kora, poslenici javnog i kulturnog života Bolonje i regije Emilija Romanja.

Nakon otvaranja Konzulata, održana je konferencija pod nazivom “Mogućnosti i perspektive ekonomske i kulturne saradnje između Crne Gore i Emilije Romanje” na kojoj su učestvovali sekretar za evropske i međunarodne odnose, međunarodnu saradnju i proizvodne aktivnosti u Opštini Bolonja Marko Lombardo, direktor za razvoj i saradnju Konfindustrije u Crnoj Gori Flaminio Kađati, generalni direktor Konfindustrije u Emilija Romanji Luka Rosi i glavni administrator Rimskog sajma, sajma u Pordenoneu i predsjednik Alijanse sajmova centralne Evrope (CEFA) Pietro Pićineti.

O mogućnostima ulaganja u Crnu Goru govorili su generalni direktor Generalnog direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Veljko Milonjić, izvršni direktor Hipotekarne banke Nikola Špadijer i direktor prodaje i marketinga u Luštica Bay Miloš Jeknić.