Obavještenje o zabrani ulaska u Italiju

Ulaz u Italiju zabranjen je ljudima koji su u prethodnih 14 dana boravili ili prošli kroz neku od sljedećih zemalja: Jermenija, Bahrein, Bangladeš, Brazil, Bosna i Hercegovina, Čile, Kosovo, Kuvajt, Sjeverna Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Oman, Panama, Peru, Dominikanska Republika, Srbija (za Kosovo, Crnu Goru i Srbiju zabrana se primjenjuje od 16. jula, dok se za sve ostale zemlje na listi zabrana se primjenjuje od 9. jula).

Jedini izuzeci od zabrane su sljedeći:

  • Italijanski državljani, državljani članica EU, državljani zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma, Ujedinjenog Kraljevstva, Andore, Kneževine Monako, Republike San Marino ili Vatikanske države i njihovih užih članova porodice (članovi porodice u zajedničkom domacinstvu, supružnik, stalni partner), pod uslovom da su boravak u Italiji započeli prije 9. jula 2020. godine.
  • Zvaničnici Evropske unije, međunarodnih organizacija, osoblje diplomatskih misija i konzulata, vojno osoblje koje je na dužnosti
  • Samo za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju – za prevoznike, isključivo iz poslovnih razloga, samo za tranzit (maksimalno 36 sati) ili kraći boravak u Italiji (maksimalno 120 sati).