Predstavnici Konfindustrije na sastanku sa gradonačelnikom Podgorice

„Italijanski preduzetnički duh se nalazi u osnovi ujedinjene Evrope, tako da je prisustvo Konfindustrije u Podgorici i Crnoj Gori važno ne samo u smislu mogućnosti privlačenja stranih investicija, nego i na kao emancipatorska ideja u cilju doprinosa transformaciji našeg društva i države, kako bismo u sferi biznisa dostigli onaj nivo kojem težimo“, saopšteno je na sastanku predstavnika Konfindustrije Crna Gora gospodina Caggiatia i gospodina Đinđinovića sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem.

Predstavnici Konfindustrije sastali su se sa upravom Glavnog grada kako bi razmotrili mogućnosti i modalitete buduće saradnje. Gradonačelnik je prezentovao krupne investicije planirane za naredni period, za koje bi italijanski investitori bili potencijalno zainteresovani  – niz projekata iz oblasti zaštite životne sredine i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, zatim izgradnja uređaja za prečićavanje otpadnih voda, solarne elektrane, proizvodnja električne energije iz biogasa, II faza rekonstrukcije javne rasvjete.

U sklopu priče o investicionim potencijalima Podgorice, gradonačelnik je podsjetio i na planove grada koji se odnose na biznis zonu – prostor koji će se staviti u funkciju razvoja novog biznisa. „Primarno smo zainteresovani za proizvodnju, ali i za razvoj novih tehnologija, uslužnog sektora i svega onoga što Podgorici nedostaje“, naglasio je on.

Gradonačelnik je istakao da je uprava zainteresovana i za obezbjeđivanje nedostajućih sadržaja, ili onih kojih nama dovoljno u glavnom gradu – moderan ekspo centar, odnosno novi kongresni centar, povećanje hotelskih kapaciteta, budući da je Podgorica sve interesantnija stranim turistiuma, zatim unapređenje ponude kada su u pitanju novi šoping molovi i ostali komercijalni sadržaji. Takođe, u planu je izgradnja novih sadržaja poput akvaparkova, multifunkcionalnih dvorana koje bi se mogle koristiti i za sportske manifestacije i kulturne sadržaje, Istočna tribina gradskog stadiona sa pripadajućim komercijalnim sadržajima da bi taj projekat bio dugoročno održiv, kao i projekat izgradnje Nacionalnog stadiona.

Predstavnici Konfindustrije istakli su da je u narednom periodu planiran čitav niz sastanaka sa potencijalnim investoitorima iz Italije koji žele da razmotre sve investicione potencijale Podgorice. Takođe istakli su da je u Milanu nedavno organizovan sastanak Konfindustrije sa oko 7.000 preduzeća i 1.700 be to be sastanaka u okviru čega je bila organizovana i promocija Crne Gore kao države sa velikim potencijalom za ulaganje.

Učesnici sastanka izrazili su obostranu spremnost za buduću saradnju i izrazili raspoloživost za organizovanje narednih bilateralnih sastanaka.