SALON VINA “MONTEVINO 2022”

Salon vina „MonteVino“, najznačjniji crnogorski i jedan od najznačajnijih regionalnih događaja posvećenih vinu ove godine se održao 11.i 12. marta u Kristalnoj dvorani hotela Hilton. MonteVino organizuju Nacionalno udruženje sommeliera Crne Gore i Vinska akademija Crne Gore.

Tokom dva dana trajanja salona, predstavila su se vina iz 138 vinarija, iz 15 država. Bilo je izloženo 787 etiketa crnogorskih, regionalnih, vinarija svjetske reputacije sa svih meridijana, koje su se predstavili direktno ili posredstvom distributera, a čak 86 vina imalo je premijeru baš na ovogodišnjem salonu MonteVino2022.

Salon vina MonteVino koji je stekao epitet crnogorskog vinskog brend događaja, u prethodnoj deceniji se stalnim unaprjeđenjem i cjelogodišnjim aktivnostima Udruženja sommeliera Crne Gore izborio za status ozbiljnog vinskog praznika u kalendaru vinskih dešavanja na Balkanu.

Profesionalnom i iskusnom selekcijom, vođeni visokim standardima kvaliteta vina koja zavrjeđuju kriterijume i visoke standarde salonskog tipa manifestacije, organizatori su odabrali najbolje. Salon svake godine donosi inovativan impuls za čitav vinski sektor, usko je profilisan, sadržajno bogat i logistički kompaktan događaj sa fokusiranom ciljnom grupom posjetilaca, na visokom organizacionom nivou.

Salon vina MonteVino je osnovan je 2010. godine, kao redovna godišnja manifestacija, sa idejom da se na ozbiljnom vinskom događaju predstavi crnogorska vinska scena rame u rame sa regionalnim i svjetski poznatim vinarijama, da se još čvršće povežu glavni akteri vinske scene Crne Gore i predstave vladajući trendovi direktno komunicirajući sa proizvođačima, profesionalcima iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, turizma kao i ljubiteljima vina i medijima, sve sa ciljem razumijevanje i promovisanja kulture vina kod nas i njenog podizanja na veći nivo.

Salon se održava u prvoj polovini marta svake godine sa sloganom MART JE KAD JE MONTEVINO, a ovogodišnji je i pravi vjesnik proljeća. Period održavanja salona odgovara ugostiteljima i hotelijerima koji baš tada kreiraju nove vinske karte spremajući se za predstojeću ljetnju turističku sezonu i salon im je izuzetno važan kao događaj na kome će se informisati o aktuelnim vinskim novitetima kako kod nas tako i u svijetu i edukovati svoje osoblje se na mnogobrojnim radionicama i predavanjima.