Nedjelja italijanskog jezika obiljezena nizom dogadjaja i u Crnoj Gori

Povodom Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, u Ministarstvu prosvjete nastavnicima italijanskog jezika predstavljen je softver za učenje italijanskog jezika, koji će Ambasada Italije donirati crnogorskim školama, te održana radionica „Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika“. Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, cilj donacije softvera je da se podstakne korišćenje novih tehnologija za obnovu tradicionalne nastave, olakša rad nastavnika i, prije svega, izazove više radoznalosti i interesovanja učenika.

Ambasador Italije Luka Celioli istakao je da će narednih dana, zahvaljujući podršci kompanije Terna, Italija donirati svim školama u našoj zemlji gdje se organizuje nastava italijanskog jezika novi računarski program za predavanje jezika Dantea. “Riječ je o ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova, koje je proizvela italijanska specijalizovana izdavačka kuća Edilingua – Progetto italiano junior 1-2 i Progetto italiano 1-2”, objasnio je Celioli, zahvalivši Ministarstvu prosvjete na intenzivnoj bilateralnoj saradnji i promociji italijanskog jezika.

Knjiga ”Zaboravljeni otpor. Italijanski partizani u Crnoj Gori 1943-45“, italijanskog autora Erika Gobetija (Eric Gobetti) koju, povodom obiljezavanja XVIII nedjelje italijanskog jezika u svijetu, Ambasada Italije u Crnoj Gori organizovala u saradnji sa Opštinom Nikšić i Savezom udruženja boraca narodno oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore SUBNOR-a prezentovana je Gradskoj kući u Nikšiću. Knjiga priča o dvadeset hiljada vojnika koji su činili italijansku partizansku diviziju Garibaldi i koji su prvo bili dio okupacionih trupa, odgorvornih za nasilni obračun, a zatim partizani u stranoj zemlji, primorani da se bore u ekstremnim uslovima i okruženi nepoverenjem stanovništva.