Obavještenje Ambasade Italije u Crnoj Gori

Kancelarija Konfindustrije Crne Gore nastavlja redovno da prati razvoj situacije koje se odnosi na kretanje ljudi i eventualne restrikcije putovanja, izazvane epidemijom koronavirusa.

Crna Gora uvela je nove mjere kako bi spriječila, odnosno odgodila pojavu koronavirusa kod nas. Novi set mjera predstavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

”U posljednjih 72 sasta epidemiološka situacija u Evropi se dodatno pogoršala. To se posebno odnosi na Italiju. Utvrđeno da jedna zaražena osoba ostvari oko 90 kontakata dnevno i sve te osobe postaju potencijalno zaražene. Zato je Institut za javno zdravlje predložio nacionalnom koordinacionom tijelu sprovođenje dodatnih mjera koje su ou ovom trenutku prema mišljenju IJZ, adekvatne situaciji. Ministarstvo zdravlja je donijelo naredbu o stupanju na snagu predloženih mjera:

1. Zabrana putovanja u najpogođenija područja i države: Italiju, Španiju, Južnu Koreju, Iran i Kinu, odnosno pokrajinu Hubei. Lista zemalja nije konačna i mijenjaće se u skladu sa promjenom epidemiološke situacije;

2. U skladu sa Zakonom o strancima uvodi se privremena mjera zabrane ulaska u Crnu Goru dok postoji opasnost od unošenja zarazne bolesti u zemlju i to stranim državljanima koji dolaze iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine, odnosno pokrajine Hubei. Ni ova lista nije konačna;

3. Državljani Crne Gore koji su se zadesili u tranzitu i u povratku su iz Italije, Španije, Južne Koreje, Irana i Kine staviće se u kućnu izolaciju pod aktivnim nadzorom i ograničenim kretanjem u trajanju od 14 dana. Nad svim članovima porodice primjenjivaće se iste mjere. Nepoštovanje ove mjere podliježe zakonskoj odgovornosti;

4. Odlaže se organizovanje svih đačkih ekskurzija, izleta i slično u inostranstvo;

5. Zabranjuje se održavanje sportskih manifestacija uz prisustvo publike. Dakle, svi sportski događaji nacionalni i međunarodni održavaju se bez prisustva publike. Eventualni dolazak timova iz najpogođenijih područja odlaže se do daljnjeg;

6. Donešena je odluka o sprovođenju pooštrene granične kontrole nad putnicima koji dolaze iz država u kojima ima registrovanih slučajeva koronavirusa”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Kako je zaključio ministar u trenutku kada je gotovo izvjesno da će se koronavirus pojaviti i u Crnoj Gori, akcenat treba staviti na posebnu odgovornost svakog pojedinca. Adekvatna komunikacija telefonom sa zdravstvenom službom je imperativ, kazao je on.

”To zahtijeva promjenu nekih naših kulturoloških navika kao što su rukovanje, grljenje i slično”, kazao je ministar. Kako je dodao, preporuka je ministarstva da se, dok traje opasnost od koronavirusa, izbjegava svako nepotrebno kretanje, kontakti, kao i masovna okupljanja, jer se samo na taj način može obezbijediti sigurnije okruženje za sve građane.

Konfindustrija Crna Gora biće vam na raspolaganju za podršku i informacije, pozivajući vas da nas obavijestite o eventualnim poteškocama u vezi sa logistikom i upravljanjem resursima.