“Veronesi & more”

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori, u saradnji sa  Ministarstvom Kulture Crne Gore i Modernom Galerijom Budve, u okviru Trećeg izdanja Festivala „Oda životu – Ode to Life“, predstavlja izložbu italijanske apstrakcije “Veronesi & more” koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. septembra, u 19.30 na Cetinju, u Ministarstvu Kulture Crne Gore.

U pitanju su  radovi čuvenih italijanskih umjetnika kao što su Luiđi Veronezi  (Luigi Veronesi), Mauro Ređani (Mauro Reggiani) i Fausto Meloti (Fausto Melotti), odnosno potpisnici (4. marta 1934. godine u Torinu)  „Manifesta prve kolektivne izložbe italijanske apstraktne umjetnosti“.

Sa Veronezijem, Ređanijem i Melotijem otpočeo je izuzetno bogat i strastven period cjelokupne italijanske kulture, a njihovo umjetničko stvaralaštvo obilježilo je i naredne decenije i bilo primijenjeno u svim segmentima  umjetnosti i kulture u Italiji,  počev od pozorišta do fotografije, i tako dalje. Ova izložba ce predstaviti omaž upravo tome.
Nakon svečanog otvaranja izložbe biće upriličen koktel.